Radioteknik
 | Teknik  | Tips-Ideér | Programvaror | Förbindelse studio-mast |
 | Sändarutrustning | Webb Radio & TV-streaming | Lyssna på webbradio |
 | Musik Rippning | FTPÖversättning ? |
 | Hem |
Webb Radio & TV-streaming: 
OBS! Våra sidor om Radioteknik är ett ständigt arbetsexemplar under omdaning. Vi behöver din hjälp för att utveckla informationen se längst ner på sidan.
 
Webbradio och TV är numera mycket vanligt. Vi ska ge några enkla exempel på hur det kan se ut på din närradiostations hemsida och i studion för att kunna upprätta en enkel webbradiofunktion. Webbradion som komplement till dagens analoga FM sändningar har kommit för att stanna.
Om du vill sända Webbradio eller -TV finns det en sak gemensamt, begränsningen av bandbredden på din Internetuppkoppling. För varje lyssnare går det åt bandredd och med många lyssnare samtidigt går det åt en del bandbredd. Tjänsterna går även att köpa om man vill ha ett obegränsat antal lyssnare men då kostar det mera.... De exempel som vi ger nedan är sådana som du kan använda dig av med en dator och en Internetuppkoppling i din studio.

På webben:
Är det mest vanligt att man använder sig av Winamp och Mediaplayer som spelare. RealPlayer och andra spelare förekommer också. Gemensamt för de flesta är att de måste vara inställda och klara av att spela upp mp3 musik.

Exempel på hur det kan se ut på din närradiostations hemsida:

Winamp och RealPlayer Media Player

Fungerar även med RealPlayer
Lyssna med
 Winamp 96 kbps, 44.100kHz

Det går att använda sig av olika streamingshastigheter kolla exempel nedan från Linköping
24Kbit/s - Lyssna 
64Kbit/s - Lyssna

128Kbit/s - Lyssna

I första exemplet ovan hänvisas till en så kallad .m3u fil som innehåller de exakta inställningarna för att nå webbradion, se mer nedan om m3u filer.

I exemplet från Linköping är det en direktadress till ett fast IP nr.
Då skriver man adressen direkt exempelvis,
http://80.252.185.3:8002/listen.pls
och bäddar in länkningen på det sättet som Linköping har gjort genom en klar och tydlig textrad - Lyssna
 

Lyssna med

 Media Player 96 kbps, 44.100kHz

Här används ett javascript för att öppna MediaPlayer. Javascriptet öppnar upp Media Player i ett nytt fönster, webbsida.

Man kan även använda sig av DNS tjänsten med en direkt adress till webbradion exempelvis
mms://radioX-stad.dyndns.org:8080/  texten radioX-stad.dyndns.org ersätter det dynamiska IP nummret och möjliggör en "fast" IP adress som i exemplet från Mariestad.
DNS tjänsten behöver man använda när man inte har tillgång till ett fast IP nr. för sin webbradiodator i studion. Se mer längre ner på sidan om DNS.

Exempel från Mariestad:
Vill du lyssna via
Windows mediaspelare, tryck här

 

På samma sätt kan man göra om man lägger upp sina program på webbhotellet för lyssning i efterhand, då blir adressen exempelvis. www.dindomän.se/programmapp/filens namn

I exemplen ovan har vi hämtat och använt oss av http://www.radiolinkoping.se och www.radiokungsbacka.se som exempel.

M3U filer:
är en liten textfil som man skapar i ett enkelt textredigeringsprogram som WordPad eller Anteckningar. Filens uppgift är att spela upp en MP3 fil.
M3U filen gör att MP3 filen spelas upp direkt utan att man först måste ladda ner den till sin dator.
Vår testfil heter 04-08-Swedish_Folk_Song.m3u och innehållet ser ut på detta sättet:

#EXTM3U
#EXTINF:898,04-08-Swedish_Folk_Song.mp3
http://www.krn.se/INFO-filer/04-08-Swedish_Folk_Song.mp3

OBS! var noga med filnamnet stora resp. små bokstäver och använd aldrig å, ä eller ö.
Testa denna m3u filen och pröva hur det fungerar. Filen spelas utan att den först behöver hämtas / laddas ner till den egna datorn.


DNS:
Man kan även ha en "fast" IP adress via den fria dns tjänsten på www.dyndns.org och då blir adressen http://dinadress.dyn.dns.org/8000/listen.pls  "dinadress" byts ut till det som du namnger din tjänst på dyndns.org.
Varför en "fast" IP adress? Det krävs fast IP när man vill ha en Webbradio eller streama mellan olika studios. Det enklaste sättet är att skaffa sig "fast IP" är via de som tillhandahåller dessa fria tjänster.
 
DNS tjänsten är fri och kan aktiveras på www.dyndns.org engelsk version.
Svensk maskinöversatt sida via denna länken.
Till dyndns.org tjänsten installerar man en liten programvara som håller reda på din dators aktuella IP adress och kopplar ihop den med den som du skapat via dyndns.org. Mer information om detta finns på dyndns.org hemsida.

DNS tjänsten finns även på No-IP.com engelsk version.
Svensk maskinöversatt sida via denna länken.


I studion: 
Kan man använda sig av olika program på datorn för webbradion. Winamp tillsammans med plugginprogrammet SCHOUTcast Source och Nullsoft SHOUTcast Server Monitor.
Windows Media Encoder som i den svenska versionen heter Windows Media-kodaren kan man även använda sig av både för webbradio och -TV.

Mer beskrivning kommer............. men det dröjer ännu en tid innan vi presenterar det här. (Länka till worldokument med mer information om Winamp)

För Windows Media Encoder finns det en snabbguide för att komma igång med webbradiosändningar via denna länken. i pdf format.

Inställningen http:// =används för Winamp som serverprogram och mms:// =används för Windows Media Encoder som serverprogram.

Program som behövs kan laddas ner från dessa länkar maskinöversatta till svenska: Winamp SCHOUTcast  och från Microsoft.se  Windows Media Encoder i svensk version.
 
Du kan här från vår hemsida direkt ladda ner SCHOUTcsat DSP och Nullsoff SHOUTcast server Monitor med reservation att det kan finnas nyare versioner ute på nätet.


Webb-TV:
Från webbradio till webb-TV är steget inte långt. Använder du redan nu Windows Media Encoder för webbradion är det nästan klart för webb-TV, det behövs förstås en lämplig kamera för ändamålet kopplad till datorn.

Media Encoder programmet är fritt att ladda ner.
Länk för nerladdning av Sv. version av Media-kodaren 9 Series

För Windows Media Encoder finns det en snabbguide för att komma igång med webb-TVsändningar
via denna länken. i pdf format
 
Man kan även inköpa specialutrustning med flera kameror och "kameramixerbord" då har man möjlighet att göra mer avancerade webb-TV sändningar. En närradiostation i Västra Götaland har denna utrustning till sitt förfogande. Nyfiken? Kolla deras hemsida för Webb-TV

Fler lösningar finns för att upprätta en webbradio -TV och här kommer dina erfarenhet in och vi vill gärna presentera dem här.


Brandvägg och Router:
För att lyssnarna ska kunna höra din webbradio kan man behöva öppna upp brandväggen för den port som webbradioprogrammet använder sig av. Oftast är det en port mellan 8000 - 8080. Vilken det är beror på inställningen i webbradioprogrammet.
Använder man sig av en router måste man tala om vilken port som ska vara öppen för trafik utifrån samt till vilken dator trafiken ska dirigeras till. Hur man gör detta skiljer sig mellan olika fabrikat av routrar.
För Zyzel router följ denna länken. För D-link router följ denna länken.

Klocktiden:
Viktigt är att ha rätt tid på sin dator speciellt om man använder den för automatiska uppspelningar av program. Det finns ett litet enkelt program som heter Softnik Timesync som via Internet håller reda på tiden och uppdaterar klockan på din dator automatiskt. Ladda ner Softnik Timsync här.

En sida under ständig bearbetning. Dina erfarenheter är värdefulla, men det beror på dig om du delar med dig av dina erfarenheter som sidan blir uppdaterad.

av mer tips inom radioteknik
ANVÄND formuläret på denna sidan och skicka in dina tips lösningar! >>>

 

© Copyright KRN Kristna RadioNätet med ensamrätt. All användning eller kopiering av foto och text från våra sidor är förbjudet.